GEÇMİŞTEN BUGÜNE KADAR
ÇOCUKLUĞUM
NECATİ DİLİ
Yeni uzun soluklun Roman türünden yazılarım.
Rize’de doğdum Rize’de büyüdüm. Çocukluğumdan bu yaşa kadar hep Rize’de ikamet ettim. İlk oturduğumuz ev Rize Değirmendere mahallesindeydi. Evimiz bir oda bir mutfak denilen yerdi Mutfak denilen yer zemini toprak idi. Başka herhangi bir özelliği yoktu. Tabii kirada otururduk. Sadece o tek odada yatardık.
Evin tuvalet kısmı evden yaklaşık Yirmi metre uzaklıktaydı. Geceleri tuvalet ihtiyacın geldiğinde! Ya bir mum ile yada gemici feneri varsa el feneriyle ihtiyaç görülürdü.
Evin ön kısmındaki düz bahçede Bir su kuyusu vardı. Su ihtiyacını oradan temin edilirdi. Ağabeyim Kemal dili ve amcaoğlu Metin dili kuyudan suyu çekerdiler. Arada birde kuyuya inmek gerekirse ağabeyim ve amca oğlu bellerine ip bağlayıp kuyuya inerek temizliğini yapardılar.
Enim çocukluğumda Ağabeyim Kemal Dili Ses sinemasından filim afişlerini temin edip bahçede tahtadan pano yapıp afişleri oraya asardı. Bizlere sinema oynatır gibi olurdu. Çok severdi sinemayı. Nitekim sonunda Ses sinemasında Makinist olarak kapalı ve yazlık kısmında uzun yıllar görev yaptı. Ses sinemasında 10.30, 14.00 ve akşam seansında iklime göre saat 19. 00 ve 21.00 filimler oynardı.
Sinemalar yazlık ve kışlık olmak üzere izleyicileri buluştururdular.
Sinema maceraları hiç bitmezdi. Sonraki sayfalarda yine bahsetmeye çalışacağım.
DEVAM EDECEK