Kaçkar Coğrafi Miras Çalıştayı Gerçekleştirildi

Valimiz Sayın İhsan Selim Baydaş’ın öncülüğünde; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Rize İl Özel İdaresi, Türkiye Dağcılık Federasyonu, Camadan Dağcılık ve Kış Sporları İhtisas Spor Kulübü iş birliğinde düzenlenen çalıştayda; yerel hafıza ve anlatılar, yer adları ve adlandırma, tarihsel ve kültürel kaynaklar, coğrafi


Kaçkar Coğrafi Miras Çalıştayı Gerçekleştirildi

Kaçkar Coğrafi Miras Çalıştayı Gerçekleştirildi

Necati Dili

Rize Valiliği öncülüğünde, Kaçkar Dağları’nın yerel hafızasının, zirve adlarının ve coğrafi mirasının kayıt altına alınması amacıyla düzenlenen Kaçkar Coğrafi Miras Çalıştayı gerçekleştirildi.

Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştayda, “Mekânsal Hafıza, Yer Adları ve Haritalar” teması çerçevesinde Kaçkar Dağları’nın geçmişten günümüze taşıdığı coğrafi ve kültürel miras ele alındı.

Valimiz Sayın İhsan Selim Baydaş’ın öncülüğünde; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Rize İl Özel İdaresi, Türkiye Dağcılık Federasyonu, Camadan Dağcılık ve Kış Sporları İhtisas Spor Kulübü iş birliğinde düzenlenen çalıştayda; yerel hafıza ve anlatılar, yer adları ve adlandırma, tarihsel ve kültürel kaynaklar, coğrafi veriler ve haritalar, ortak yaklaşım ve iş birliği başlıkları üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.

Çalıştayda, dağcılar ve yöre halkı tarafından uzun yıllardır kullanılan ancak resmî kayıtlarda ve haritalarda yer almayan zirve ve mevki adlarının kayıt altına alınması, Kaçkarların coğrafi mirasının korunarak gelecek kuşaklara aktarılması konuları ele alındı.

“Kaçkarlar’ın Her Bir Zirvesinin Kaydını Alabilmek Önemli”

Çalıştay kapsamında açıklamalarda bulunan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Kaçkar Dağları’nın zirvelerine ilişkin geçmişten günümüze ulaşan bilgi, belge ve hatıraların önemli bir miras niteliği taşıdığını belirtti.

Kaçkarlar’a 1970’li yıllarda ve daha öncesinde gelen yabancı dağcıların fotoğrafları, notları ve çeşitli hatıralarının bulunduğunu ifade eden Vali Baydaş, bu çalışmaların önemli bir kaynak oluşturduğunu söyledi.

Vali Baydaş, “Esas hedef zirvelerle ilgili kayıtları gözden geçirmek ve o zirveleri adlandırmak. Kaçkar Dağları’nda bizim sınırımızda 3.000 metre üzerinde 100’ün üzerinde zirve var. O zirvelerin her birinin hem kaydını alabilmek hem mümkünse isimlendirebilmek.” ifadelerini kullandı.

“Kaçkarlar, Gerçekleştirilen Organizasyonların Doğal Zemini”

Kaçkarların önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek sportif ve turizm odaklı organizasyonlar açısından da önemli bir merkez olduğuna değinen Vali Baydaş, bölgede gerçekleştirilen ve planlanan organizasyonların doğal zeminini Kaçkar Dağları’nın oluşturduğunu belirtti.

Kaçkar by UTMB’nin yanı sıra Handüzü’nde gerçekleştirilecek kar motoru dünya şampiyonası, ATV Enduro Şampiyonası, dağ bisikleti ve dağ yürüyüşleri gibi etkinliklere dikkat çeken Vali Baydaş, zirvelerin kayıt altına alınmasının bu organizasyonlar açısından da önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Vali Baydaş, çalışmanın arama-kurtarma faaliyetleri, rota ve güzergâhların oluşturulması ile uluslararası sporcu ve dağcıların bölgedeki faaliyetlerini planlamaları açısından da önem taşıdığını belirtti.

 

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:
next
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !