Türk Askerî Kargo Uçağı Gürcistan-Azerbaycan Sınırında Düştü

T.C. Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Azerbaycan’dan Türkiye’ye geri dönüş uçuşu gerçekleştiren bir Lockheed C-130 tipi askerî kargo uçağının Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştüğünü açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, uçağın görev dönüşü sırasında kalkıştan kısa bir süre sonra henüz belirlenemeyen bir arıza nedeniyle düştüğü belirtildi. Olay yerine arama kurtarma ekiplerinin sevk edildiği ve enkaza ulaşma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.


Türk Askerî Kargo Uçağı Gürcistan-Azerbaycan Sınırında Düştü

Türk Askerî Kargo Uçağı Gürcistan-Azerbaycan Sınırında Düştü

T.C. Millî Savunma Bakanlığı (MSB), Azerbaycan’dan Türkiye’ye geri dönüş uçuşu gerçekleştiren bir Lockheed C-130 tipi askerî kargo uçağının Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uçağın görev dönüşü sırasında kalkıştan kısa bir süre sonra henüz belirlenemeyen bir arıza nedeniyle düştüğü belirtildi. Olay yerine arama kurtarma ekiplerinin sevk edildiği ve enkaza ulaşma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Uçakta bulunan mürettebatın durumuna ilişkin henüz resmî bir açıklama yapılmazken, kazanın nedenine yönelik incelemelerin başlatıldığı ifade edildi.

MSB, gelişmelere ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmeye devam edeceğini duyurdu.

Türk Askerî Kargo Uçağı Gürcistan-Azerbaycan Sınırında Düştü

Bakan Yerlikaya, düşen askeri kargo uçağı için Gürcü mevkidaşıyla telefonda görüştü

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, NSosyal hesabındaki açıklamasında, Azerbaycan'dan Türkiye'ye gelmekte olan Milli Savunma Bakanlığına ait C130 tipi askeri kargo uçağının Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştüğünü derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildiren Yerlikaya, Gürcistan İçişleri Bakanı Geladze ile telefonda görüştüğünü, Geladze'nin de olay yerine geçtiğini aktararak Türk milletine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Coğrafi Zorluklar ve Arama-Kurtarma İçin İpuçları

  • Söz konusu bölge dağlık yapıya sahip olduğundan (özellikle Gürcistan’ın sınır bölgeleri) arama kurtarma çalışmaları coğrafi olarak zor olabilir.

  • Sınır hattı olması sebebiyle iki ülke arasında koordinasyon gerektiriyor. Haberlerde arama-kurtarmanın hem Azerbaycan hem Gürcistan makamlarıyla birlikte yürütüldüğü bildirildi.

  • Uçuş rotası itibarıyla kalkış-dönüş hattı düşünüldüğünde muhtemelen yaklaşık güney-kuzey ekseninde değil, doğu-batı yönünde bir güzergâh takip edilmiş olabilir. Bu da bölgedeki ulaşım ve hava koşulları açısından farklı değişkenler barındırıyor.

  • Haritalardan görüldüğü üzere, bu sınır bölgesi ormanlık, tepelik ve erişimi kısıtlı alanlar içeriyor; bu da enkazın yerinin tespitini ve kurtarma ekiplerinin ulaşımını etkileyebilir.   

Gürcistan'dan, düşen askeri kargo uçağına ilişkin açıklama

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetlerine ait askeri nakliye uçağının Azerbaycan sınırına 5 kilometre mesafede, Signagi bölgesinde düştüğünü, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında, Türk Hava Kuvvetlerine ait C130 tipi askeri kargo uçağının, Azerbaycan sınırına 5 kilometre mesafede, Signagi bölgesinde düştüğü belirtildi.

Açıklamada, kazayla ilgili olarak soruşturma başlatıldığı, olayla ilgili detaylı bilginin kamuoyuyla aşamalı şekilde paylaşılacağı aktarıldı.

Gürcistan Hava Navigasyonu İdaresinden yapılan açıklamada da, uçak Gürcistan hava sahasına girdikten birkaç dakika sonra radar bağlantısının kesildiği ifade edildi.

Açıklamada, uçağın herhangi bir acil durum sinyali göndermediği kaydedildi.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (0 Yorum)
Yorum Sıralaması:
next
ÜYE VE KÖŞE YAZARI GİRİŞİ
GİRİŞ BAŞARILI YÖNLENDİRİLİYOR
GİRİŞ BAŞARISIZ !